O coaliţie de companii, în frunte cu Apple, Google şi Cisco Systems, exercită presiuni pentru obţinerea unei "vacanţe fiscale" pentru repatrierea unor profituri offshore de peste 1.000 de miliarde de dolari şi apelează la activişti cu relaţii înalte în Congresul american.
Unul dintre aceşti activişti este Jeffrey Forbes, fost şef de cabinet al preşedintelui comitetului pentru finanţe din Senat, Max Baucus, scrie Mediafax, care citează Bloomberg.
Forbes face parte dintr-o armată de peste 160 de activişti, dintre care cel puţin 60 au lucrat pentru un membru al Camerei Reprezentanţilor şi Senatului. Rolul lor este să convingă Congresul să decidă o pauză fiscală care ar costa guvernul american 78,7 miliarde de dolari în următorul deceniu.
Studii independente au arătat că ultima oară când s-a încercat o astfel de facilitate fiscală, în 2004, condiţiile oferite pentru repatrierea profiturilor offshore, precum impozitarea extrem de scăzută a acestora, au stimulat prea puţin crearea de locuri de muncă sau investiţiile interne, iar majoritatea banilor au fost folosiţi de companii la răscumpărarea de acţiuni.
"Este o problemă care implică o mulţime de oameni angajaţi de corporaţii care îşi promovează propriile interese, nu intersul public", a declarat James Thurber, director al Center for Congressional and Presidential Studies la American University din Washington.
Studiile au dovedit că banii repatriaţi în 2004 au ajuns la un număr restrâns de acţionari ai unor companii, dar în Congres creşte sprijinul pentru o "vacanţă fiscală", pe măsură ce companiile îşi extind echipele de activişti.
Unul dintre argumente este că fluxul mai mare de capital va stimula economia americană.
"Sunt multe probleme foarte importante, complexe, care nu par de mare importanţă marelui public. Sunt problemele legate de oameni care au lucrat pentru Congres sau Ex