Parlamentarii PSD, printre care Ecaterina Andronescu, Titus Corlățean și Lia Olguța Vasilescu au depus un proiect de lege care le permite elevilor care nu au absolvit examenul de Bacalaureat să urmeze un an pregătitor, finanțat parțial de stat, într-o universitate. În replică, ministrul Educației denunță \"coalizarea mediocrității\", iar premierul Emil Boc a punctat \"populismul revoltător\" al inițiativei social-democrate. Sursa: Adrian Scutariu
UPDATE. Pentru premierul Emil Boc, propunereaPSD denotă lipsa de responsabilitate a PSD în condițiile în care Guvernul încearcă să pună ordine în sistemul educațional.
"Este exact cum ai spune unei persoane «poftim carnetul de şofer şi vedem la anul dacă îţi iei carnetul»,«poftim bisturiul de chirurg, operează pe inimă sau creier, că vedem noi dacă termini facultatea sau nu»", a mai spus Boc. Premierul a făcut un apel la preşedinţii PSD şi PNL să retragă iniţiativa legislativă, subliniind că populismul Opoziţiei nu poate contribui la o guvernare bună prin oferirea de iluzii tinerilor.
Ce vor social-democrații
Conform inițiatorilor, elevii care nu au luat bacalaureatul, dar au media de absolvire peste șapte ar putea să studieze un an pregătitor la universități. Pe parcursul acestuia, statul este obligat să-i susțină financiar pe cei aflați într-o astfel de situație, "cel puțin la nivelul ajutorului de șomaj", prevede proiectul.
Anul pregătitor va fi organizat de universități în așa fel încât să țină cont de programa de licență a facultății în cauză, dar și de cea de bacalaureat. Dacă între timp iau bacalaureatul, elevii care au urmat un asemenea "an pregătitor" vor putea să și-l echivaleze "total sau parțial" anului întâi universitar și să continuie studiile la facultatea respectivă.
Absolvenții de liceu care nu au luat examenul de bacalaureat ar trebui, conform proiectului, să benefi