Poti avea incredere in memorie? Cu siguranta nu si in a celorlalti, vei spune, insa propria ta memorie iti joaca feste fara ca macar sa fii constient de asta. Si nu e vorba doar de a face corespondenta intra un chip si un nume.
Memoria poate fi manipulata prin repetare
Nu cu mult timp in urma, din ce in ce mai multi oameni s-au lasat convinsi ca presedintele SUA este musulman. Si asta in ciuda faptului ca tot americanul de rand si nu doar el a vazut inregistrari in care Barack Obama consuma alcool, carne de porc, jura pe Biblie sau se afla in biserica. Insa in cazul a 20% din populatia americana, aceste inregistrari pare ca s-au sters din memorie, existand convingerea ca liderul de la Casa Alba este musulman, dupa cum a aratat un sondaj realizat de Pew Research Center, conform Cracked.
Cum s-a intamplat asta? Prin repetitie. Oamenii au auzit iar si iar ca Obama este musulman si in final au inceput sa creada asta. Nimeni nu vrea sa creada ca poate fi manipulat, insa nu trebuie neglijata puterea repetitiei. Ajungem sa judecam lucrurile, sa credem ca sunt adevarate, in functie de cat de des auzim o afirmatie sau alta. Pentru ca ne place familiaritatea, repetarea unei minciuni, unui neadevar, a unei informatii false indeajuns de frecvent o face sa fie ceva familiara. Orice om care lucreaza in publictate sau propagandist stie asta.
Oamenii sunt animale sociale, iar o parte din noi gandeste ca daca ceilalti membri ai tribului, de care ne simtim apropiati, cred asta, atunci trebuie sa fie ceva adevar in afirmatie.
Din pacate, aparitia "pe piata" a informatiei corecte, in oricare dintre cazuri, nu rezolva problema. Dimpotriva; cercetarile au aratat ca odata ce macar o parte din afirmatie s-a dovedit a fi incorecta, expunerea la informatie nu numai ca nu schimba nimic in felul in care o percepem, dar ne face sa credem