Considerat unul dintre cei mai apreciaţi şi mai destoinici veterani ai celui de-Al Doilea Război Mondial, colonelul Gheorghe Mardale (născut 7 februarie 1923 - decedat 24 septembrie 2011) a luptat atât în Războiul Sfânt din Răsărit, cât şi în Războiul din Vest, de după 23 august 1944.
Din păcate, arhivele şi foştii colegi de la Asociaţia Veteranilor de Război „General de Armată Gheorghe Avramescu" Brăila deţin date şi documente referitoare (doar) la activitatea fostului artilerist din perioada august '44 - mai 1945. Este lesne de înţeles, în condiţiile în care autorităţile comuniste nu-i vedeau cu ochi buni pe veteranii Războiului din Răsărit.
Născut în comuna Berteştii de Jos, judeţul Brăila, viitorul colonel Gheorghe Mardale, căruia prietenii şi rudele îi spuneau "Borangic", a fost ochitor de tun, sergent la Regimentul 3 Artilerie "Franţa" Brăila (până pe 30 noiembrie 1944), apoi la Batalionul 10 Artilerie Antitianc din cadrul Regimentului 20 Artilerie.
Ca majoritatea artileriştilor români, şi-a făcut stagiul pe celebrul tun românesc de 75 mm "Reşiţa". Sunt puţine date despre faptele de arme ale lui Mardale în Răsărit, însă toată Brăila ştie că artileriştii de la Regimentul 3 Artilerie "Franţa" s-au acoperit de glorie contra trupelor bolşevice, în Războiul din Est.
Gheorghe Mardale a luptat inclusiv în Munţii Tatra, contra trupelor germane, fiind lăsat la vatră în mai 1945, în ultima zi a Marelui Război.
A condus Asociaţia Naţională a Veteranilor de Război (ANVR) Brăila între 22 martie 1990 - 4 aprilie 1995. Pentru faptele din război, a primit mai multe ordine şi medalii, inclusiv „Bărbăţie şi Credinţă" cu spade, Clasa a III-a, toate prin Ordin de Zi. A trecut la cele veşnice sâmbătă, 24 septembrie 2011.