Apropiaţi ai victimelor atacului armat de pe Utoeya s-au întors sâmbătă pe mica insulă, închisă cu această ocazie inclusiv pentru presă, unde la 22 iulie extremistul Anders Behring Breivik a ucis 69 de persoane, majoritatea tineri, potrivit agenţiei norvegiene NTB, citată de AFP.
Poliţişti, asistenţi medicali şi voluntari au ghidat familiile pe insula în formă de inimă, învăluită în ceaţă, relatează NTB.
"Ni s-au pus tot felul de întrebări. Unii voiau să ştie cât mai mult cu putinţă, alţii erau mai reticenţi. Dar toţi apropiaţii vor să vadă locul în care un membru al familiei lor a fost ucis sau rănit", a declarat inspectorul John Stamnes, din cadrul poliţiei criminalistice.
"Pentru unii este foarte dificil, dar cred că majoritatea găsesc răspunsuri venind aici; era important să vină", a comentat ministrul Sănătăţii, Anne-Grete Stroem-Erichsen, potrivit NTB.
Autorităţile norvegiene au organizat pentru luni o vizită pe insula Utoeya pentru presă.
Apropiaţii victimelor au mai avut ocazia să meargă pe insulă la 19 august, iar supravieţuitorii a doua zi.
Anders Behring Breivik, în vârstă de 32 de ani, a fost arestat la locul atacului şi este deţinut de atunci în izolare, pentru a evita eventuale distrugeri de probe înaintea procesului, preconizat pentru primul semestru al lui 2012.
El a recunoscut că este autorul masacrului, comis în cursul unei reuniuni a tinerilor laburişti pe insula Utoeya. Anterior, în aceeaşi zi, el a comis un atentat cu bombă care a vizat sediul Guvernului norvegian din Oslo. Cele două atacuri s-au soldat în total cu 77 de morţi.
Prezentându-se drept un cruciat aflat în război împotriva "invaziei musulmane" şi a multiculturalismului în Europa, el afirmă că a acţionat singur, evocând însă existenţa altor celule în Norvegia şi în străinătate.