Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputaţilor, a declarat că România se poate confrunta cu o criză în sistemul energetic, care se va regăsi în preţul la toate produsele
"Sistemul energetic a fost adus la limita de siguranţă. Pe româneşte, funcţionează pe muchie de cuţit. Acum producţia este de sub 1.000 de MW. Seceta a determinat ca în sistem să se funcţioneze la limita de siguranţă prin faptul că grupurile care urmează să intre în revizie au fost nevoite să funcţioneze în continuare pentru că producţia a scăzut cu 50% în zona hidro-energetică”, a declarat Iancu, la Antena 3.
Potrivit acestuia, preţul producţiei energetice a crescut cu 300% şi se va regăsi în creşterea preţurilor tuturor produselor.
Hidroelectrica a primit marţi avizele de care avea nevoie de la Camera de Comerţ a României pentru a putea institui situaţie de forţă majoră, din cauza secetei, astfel că va reduce cantităţile de energie livrate clienţilor companiei, fiind posibil ca această situaţie să dureze până la finele anului.
Directorul general al Hidroelectrica, Constantin Trihenea, a precizat că "din păcate şi cumva din cauza naturii" debitul Dunării a scăzut vertiginos în ultimele zile, la un debit de 2.150 metri cubi pe secundă, faţă de o medie anuală a acestei perioade de 4.000 de metri cubi pe secundă.
Miercuri, ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat că deocamdată nu există un risc de creştere a preţului la energie din cauza scăderii producţiei la Hidroelectrica, dar a precizat că situaţia va fi discutată în detaliu în Guvern în perioada următoare.
"În ultimele două zile a crescut debitul Dunării, deci acuma este la aproape 3.000 faţă de 2.200 cât era, deci din acest punct de vedere, pe Dunăre, conform informaţiilor furnizate de colegii de la meteorologie, nu vor fi probleme deosebite, vom avea o problemă cu seceta în