Elevii claselor a VIII-a A şi a VIII-a B de la Şcoala cu clasele I-VIII Surdila Găiseanca sub coordonarea prof. Ionel Lăzărică şi prof.Bogdan Ghiţă s-au deplasat la Biserica cu hramul "Sfântul Ierarh Nicolae" din satul Filipeşti, care se află în curs de renovare, pictura interioară şi cea exterioară urmând să fie finalizată în cel mult o săptămână.
Elevilor le-au fost explicate în amănunt tehnicile de pictură "a fresco" cu detalii semnificative în ceea ce priveşte stilul bizantin, explicaţiile fiind date de către artistul plastic Gheorghe Gurău, pictor cu o vastă experienţă în domeniu, printre realizările sale putând fi menţionată şi participarea la renovarea Palatului Mitropoliei din Iaşi şi a bisericii construite de Vasile Lupu, parte a acestui palat.
Copiii au audiat cu interes amănuntele legate de amestecul de var şi câlţi de cânepă ce formează baza stilului de pictură bizantină" a fresco" (pictură pe tencuiala umedă), precum şi aspectele legate de oxizii anorganici folosiţi, cum ar fi oxidul de fier, de titan, de cobalt, de zinc, de cadmiu ca şi negrul de fum şi cel de stejar.
"Am peste 25 de ani de muncă în domeniul acesta, din care am stat acasă poate cinci. În rest am pictat biserici", ne-a declarat artistul plastic, absolvent al Şcolii de pictură bisericească de pe lângă Patriarhia Română.
"Explicaţiile tehnice dar şi sentimentale date de artist au fost foarte interesante, cu excursuri prin pictura impresionistă, a Renaşterii italiene sau cea bizantină dar şi cu referiri la valorile naţionale şi la jertfa pentru creaţie, teoretizată de poporul român atât de frumos în mitul Meşterului Manole", ne-a declarat prof. de istorie Ionel Lăzărică de la şcoala din Găiseanca.