Căldură şi romantism. N-ai cum să nu te gândeşti la cele două cuvinte atunci când vorbeşti despre şemineu.
Atracţia principală a zonei în care va fi amplasat, şemineul este cel în jurul căruia ai parte de momente relaxante după o zi de muncă. Când decizi că livingul tău are nevoie de o astfel de piesă, trebuie să ţii cont de cel puţin două aspecte: poziţionarea şemineului, deoarece este o sursă de căldură ce nu trebuie irosită, şi integrarea lui cât mai armonioasă în decorul casei.
Romanticii vor înclina la orice oră pentru un şemineu pe bază de lemne. Pentru ceilalţi şi mai ales pentru cei care stau cu un ochi la foc şi cu unul la factură, sunt la îndemână şemineurile care se racordează la gaz.
Este bine ca şemineul pe care ţi-l cumperi să aibă un sistem de ventilaţie silenţios, care să împrăştie aerul cald printr-o mişcare ascendentă. De asemenea, dacă e prevăzut cu sticlă, e de preferat ca aceasta să fie ceramică, deoarece transmite mult mai bine căldura şi este rezistentă la şocuri. De altfel, este de preferat să ţii cont şi de tipul sistemului cu care va funcţiona şemineul şi care e bine să fie automat: aşa poţi programa la orice oră temperatura, consumul, pornirea sau oprirea şemineului.
Sigur, cu toate datele de mai sus, să nu pierzi din vedere că şemineul (clasic, rustic sau modern), pe lângă faptul că nu trebuie să facă notă discordantă cu restul casei, vorbeşte despre personalitatea ta, aşa că nu trebuie să te grăbeşti când pleci în căutarea lui.