In paralel cu lucrarile Consiliului de Securitate al ONU, care analizeaza demersul palestinienilor de a capata recunoasterea ca stat la ONU, analistii iau in considerare alternative care le-ar permite palestinienilor sa-si atinga, macar partial, scopul.
Palestinienii au in prezent statulul de "organizatie observatoare" - fiind reprezentati la ONU de Organizatia Palestiniana de Eliberare - si ar dori sa devina stat membru, proces care poate tine cateva saptamani sau cateva luni, scrie Voice of America.
Daca demersul lor este acceptat, ar deveni al 194-lea stat membru ONU.
Insa demersul lor este sortit esecului, intrucat SUA au anuntat deja ca isi vor exercita dreptul de veto pentru a-i impiedica pe palestinieni.
Chiar si in aceste conditii, exista solutii, spun analistii. "Cealalta optiune ste acest gen de anticamera, pozitie intermediara, care poate fi conferita de Adunarea Generala si nu de Consiliul de Securitate, anume statutul de stat non-membru. Cu alte cuvinte, pentru scopurile ONu ar fi recunoscuti ca stat, dar nu ar fi membru al ONU", spune Daniel Levy, expert in Orientul Mijlociu, care precizeaza ca si Vaticanul are acelasi statut.
Khaled Elgindy, fost consilier al conducerii palestiniene pe tema negocierilor cu Israelul, spune ca acest statut, de stat non-membru, le-ar oferi mai multa greutate palestinienilor pe plan international.
"Daca obtin aprobarea Adunarii Generale si sunt recunoscuti ca stat non-membru, asta deschide accesul la forumuri internationale precum Curtea Penala Internationala ai alte tipuri de forumuri internationale care ar putea actiona in interesul lor. Ar fi un avantaj", spune Elgindy.
Fostul diplomati britanic la ONU, Carne Ross, spune ca statutul de stat non-membru "creste posibilitatea ca Tribunalul Penal International sa-si exercite jurisdictia asup