Noul Cod Civil intră în vigoare azi, 1 octombrie, urmând să îşi producă efectele imediat, însă procesele în instanţă pe baza noii reglementări vor începe probabil peste câteva luni. În noul Cod Civil sunt considerate atingeri ale vieţii private interceptarea fără drept a unei convorbiri private prin orice mijloace tehnice dar şi ţinerea vieţii private sub observaţie prin orice mijloace.
Noul Cod Civil înlocuieşte vechiul cod din 1865, adoptat pe timpul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, şi aduce câteva elemente de noutate absolută: protecţia drepturilor personal-nepatrimoniale prin mijloace juridice specifice (de exemplu, consacrarea, ca mijloc specific de apărare, a dreptului la replică şi la rectificarea informaţiilor greşite apărute în presa audiovizuală).
Interceptarea fără drept a unei convorbiri private prin orice mijloace tehnice sau utilizarea în cunoştinţă de cauză a unei asemenea interceptări, dar şi ţinerea vieţii private sub observaţie prin orice mijloace constituie atingeri ale vieţii private.
Articolul 70 din noul Cod Civil reglementează dreptul la libera exprimare şi stipulează că orice persoană are dreptul la liberă exprimare şi că exercitarea acestui drept nu poate fi restrânsă decât în limitele stabilite de legiuitor.
Articolul 75 din Cod prevede la alineatul 1 că nu constituie încălcarea drepturilor prevăzute în această secţiune atingerile permise de lege sau de convenţiile şi pactele internaţionale privitoare la drepturile omului la care România este parte.
Alineatul următor arată că exercitarea drepturilor şi libertăţilor constituţionale cu bună-credinţă şi cu respectarea pactelor şi convenţiilor internaţionale la care România a aderat nu constituie o încălcare a drepturilor din prezenta secţiune.
Orice persoană are dreptul la respectarea demnităţii sale
Noul Cod prevede că nimeni nu poate fi supus u