Alb, roze sau roşu. Indiferent de culoare, un vin trebuie să-ţi mulţumească toate cele cinci simţuri. Constănţenii care doresc să deguste un pahar de vin bun o pot face la una din cramele din judeţ.
Crama Murfatlar din Neptun a fost deschisă din ordinul lui Nicolae Ceauşescu în anul 1968, pentru ca toate delegaţiile oficiale primite la vila de procol din staţiune să nu fie duse tocmai la Murfatlar pentru degustări. Este un restaurant care păstrează şi astăzi mobilierul original făcut din stejar.
„Crama nu a fost închisă în niciun an, doar câteva luni pe an, în extrasezon. Acum avem un ansamblu de dansuri populare din Medgidia ce oferă spectacole la cerere. Organizăm nunţi, botezuri pentru a ne menţine pe piaţă“, spune şeful de unitate Cristian Stoian.
„Casa Vinului“
O altă cramă este deschisă în localitatea Făclia din comuna Saligny. Pentru o degustare la „Casa Vinului - dr. Puşcă“ se poate ajunge cu maşina pe drumul european E81, Cernavodă-Constanţa.
La „Casa Vinului“ preţurile sunt pentru toate buzunarele. Cel mai vechi vin este un Pinot Noir de Murfatlar, din anul 1963, care costă 325 de lei.
Murfatlar, ţinutul iubit de soare
La câţiva kilometri de Constanţa, pe drumul dinspre Bucureşti, se ajunge la crama Murfatlar, din podişul Dobrogei. Complexul este înconjurat pe peste 3.000 de hectare de teren de vii.
Pe vremea comunismului, crama era un local frecventat mai ales de foştii activişti de partid. Fostul dictator Nicolae Ceauşescu l-a adus aici pe omologul său bulgar, Todor Jivkov, pentru a se lăuda cu vinurile româneşti excepţionale.
Vin de viţă nobilă
Un alt loc dedicat iubitorilor de vin este „Domeniile Clos de Colombes“, în drum spre Olimp. După şase ani de muncă, franţuzoaica Anne Marie Rosenberg a inaugurat domeniile, punând un pariu nebunesc. Originară din Champagne, una din