Nu au invocat clauza de forţă majoră şi au cumpărat energie scumpă pe care au vândut-o ieftin
Prejudiciul se ridică la aproximativ 5.400 miliarde lei
Primul termen al procesului a fost stabilit de instanţa supremă pentru data de 24 februarie 2012
Fosta şi actuala conducere a Hidroelectrica a fost trimisă ieri în judecată de procurorii de la Crimă Organizată pentru săvârşirea infracţiunilor de complot şi subminarea economiei naţionale, prejudiciul stabilit în urma contractelor deficitare încheiate în timpul secetei de acum 8 ani ridicându-se la aproximativ 5.400 miliarde lei, echivalentul a 165 milioane dolari. Cei şase membri ai conducerii Hidroelectrica, asupra vinovăţiei cărora se vor pronunţa magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, sunt Pena Eugen (63 de ani) - fost director general, Geormăneanu Victoria (63 de ani) - fost director economic, Asan George Lavinius (53 de ani) - director furnizare, Opriş Nicolae (52 de ani) - fost şef Serviciu Marketing - Furnizare, Oprea Traian (60 de ani) - director general, Iosif Georgeta (55 de ani) - director economic. Alături de ei sunt deferiţi justiţiei şi fostul ministru al Economiei, Ioan Codruţ Sereş.
Primul termen al procesului a fost stabilit de instanţa supremă pentru data de 24 februarie 2012
Potrivit anchetatorilor, membrii conducerii Hidroelectrica amintiţi au constituit o asociere infracţională, desfăşurând activităţi infracţionale care au produs un prejudiciu considerabil patrimoniului societăţii şi bugetului consolidat al statului.
"Activitatea infracţională a vizat modalitatea de contractare a cantităţilor de energie electrică rezultate din producţia proprie şi din achiziţiile de la alţi producători, în condiţii total nefavorabile societăţii şi a condus la imposibilitatea asigurării, în anumite perioade de timp, a rezervei de putere necesare funcţionării în sigur