Peste 80% din cazurile de nereguli cu fonduri de preaderare au fost din România şi Bulgaria, indică cel mai recent raport dat publicităţii de Oficiul European de Luptă Antifraudă OLAF. Totuşi, Bulgaria a făcut progrese deoarece majoritatea cazurilor de nereguli sau suspiciuni de fraudă cu fonduri de preaderare sunt depistate în primul rând de autorităţile naţionale, concluzionează raportul. În schimb, în România, situaţia este contrară, neregulile fiind descoperite în urma controlurilor UE.
Documentul mai notează că neregulile nu sunt distribuite uniform între statele membre. În 2010, cele zece state membre care au aderat în 2004 au 15% din cazuri, România şi Bulgaria peste 80%, iar Turcia şi Croaţia 4% din cazuri.
Studiul OLAF referitor la nereguli cu fonduri menţionează în concluzii că, în 2010, pentru prima dată, neregulile raportate la fondurile preaderare au indicat o scădere semnificativă. Raportul apreciază că acesta ar putea fi semnalul clar al impactului etapei de "phasing out" a noilor statelor în ceea ce priveşte asistenţa preaderare.
"Scăderea este vizibilă pentru toate fondurile şi aproape pentru toate statele. Majoritatea noilor cazuri detectate sau raportate sunt încă legate de fondurile SAPARD pentru România şi Bulgaria", notează raportul OLAF.
Datele Oficiului european de Luptă Antifraudă indică şi faptul că 7% din nereguli raportate au fost descoperite în urma controalelor inopinate, metode au fost folosite în Bulgaria, Cehia, Polonia şi România.
Cele mai comune tipuri de iregularităţi între cazurile sesizate la OLAF în 2010 au fost acelea legate de "nerespectarea reglementărilor sau a altor condiţii din contract" (20%), urmate de cazurile de "documente de sprijin falsificate" (17%) şi "nerespectarea termenelor limită" (12%).
Peste 80% din cazurile de nereguli cu fonduri de preaderare au fost din Rom