Cercetător științific, editor al operei lui Panait Istrati, dascăl, muzeograf și doctor în științe filologice, a contribuit la mobilarea cu amintiri a casei scriitorului Fănuș Neagu.
Născut în inima Bărăganului, pe malul râului Buzău, într-un sat bogat în oameni sfătoși, deschiși la minte și la suflet, Zamfir Bălan a fost și a rămas un îndrăgostit de aceste locuri.
Doctor în științe filologice cu teza „Tipologie narativă în proza lui Panait Istrati", a publicat numeroase studii în „Analele Brăilei", „Analele Universității Alexandru Ioan Cuza din Iași" și în revistele „Luceafărul", „Dunărea", „Literatorul", „Cahiers Panait Istrati", „Excelsior". Din 2008, este membru al Asociației Române de Istorie a Presei.
Stilistică și retorică
Absolvent al Facultății de Filologie a Universității „Alexandru Ioan Cuza" din Iași, în1983, Zamfir Bălan a participat cu lucrări științifice la secțiuni de comunicări și simpozioane de importanță națională și internațională.
S-a remarcat atât ca muzeograf, fiind director adjunct al instituției de profil din Brăila, cât și ca editor al operei scriitorului brăilean Panait Istrati, precum și ca semnatar al proiectului expozițional și coordonator al activităților de înființare a Casei memoriale „Fănuș Neagu", din comuna brăileană Gradiștea.
Se întâmpla, pe 2 iulie 2011, după plecarea lui Fănuș Neagu la ceruri, „să se tutuiască cu sfinții" - cum straniu o spunea chiar scriitorul, în luna aprilie a acestui an, într-un interviu acordat ziarului Adevărul - ca Zamfir Bălan să fie cel care, împreună cu Anita, fiica maestrului, recompune memoria lui Fănuș Neagu și pune în valoare casa din Gradiștea, ca în copilăria brăileanului care n-a încetat niciodată să caute „nebuni frumoși".
„Într-adevăr, în 2010 și 2011, am proiectat, pe lângă expoziția memorială de la Gradiștea, și expoziți