Anul acesta se desfăşoară recensământul populaţiei şi al locuinţelor, în perioada 20 -31 octombrie. Astfel, vor fi înregistrate toate clădirile în care se locuieşte, inclusiv internate şcolare şi cămine de studenţi, nefamilişti, bătrâni, muncitori, case de copii sau hoteluri, iar toate persoanele prezente în ţară, chiar şi temporar, vor fi intervievate.
Datele din chestionare vor cuprinde informaţii despre situaţia locativă, studiile şi gradul de confort al celor recenzaţi. Recenzorul nu solicită niciun fel de document cetăţenilor recenzaţi, iar datele sunt confidenţiale.
Potrivit discursului susţinut de Vergil Voineagu, preşedintele Institutului Naţional de Statistică, la finalul şedinţei de Guvern din 21 septembrie, cei care refuză cooperarea, pot primi sancţiuni de la 2.000 la 5.000 de lei.
Cum recunoaştem recenzorul
"Au legitimaţii. Au o geantă specială de recensământ. Au un document pe care întâi îl prezintă persoanei intervievate. Procesul este cam în felul următor: există o vizită preliminară, în care persoana intervievată este anunţată că în data de..., vine, să fie recenzată. Şi lasă şi numărul de telefon sau posibilitatea de contact.
Dacă persoana care ar trebui să fie intervievată nu este disponibilă la data de, la ora de, comunică la ce oră poate. Şi revine, de mai multe ori, până când înregistrează. O să spuneţi: dar persoanele care sunt temporar absente dintr-o localitate? Se află într-o localitate şi lucrează în alta. Există posibilitatea ca, până la sfârşitul lunii octombrie, nu posibilitatea, obligativitatea ca până la sfârşitul lunii octombrie să se prezinte la Comisia locală de recensământ, să declare datele," a declarat Vergil Voineagu.