Comitetul Nobel de la Institutul Karolinska din Stockholm va anunţa luni laureatul premiului pentru medicină, care îi va succeda britanicului Robert Edwards, "părintele" fertilizării in vitro, scrie AFP.
Premiile pentru fizică şi chimie vor fi decernate marţi, respectiv miercuri, iar cel pentru literatură, joi (data nu a fost confirmată). Premiul pentru pace va fi decernat vineri, la Oslo, iar cel pentru economie, pe 10 octombrie.
Numărul de candidaţi pentru acest an - 241 - este unul record. Printre aceştia se află şi disidentului chinez Liu Xiaobo.
Specialiştii din domeniu afirmă că actorii "primăverii arabe", o mişcare care a dus la prăbuşirea regimurilor autoritare din Tunisia, Egipt şi Libia, sunt creditaţi cu şanse mari la ediţia din 2011 a trofeelor pentru pace şi literatură, în timp ce trofeul pentru economie ar trebui să scape de "influenţa" crizei mondiale.
În opinia istoricului Asle Sveen, premiul Nobel pentru pace ar putea reveni, în acest an, scriitoarei tunisiene Lina ben Mhenni, care a realizat, pe blogul personal, o veritabilă cronică a revoluţiei din ţara ei.
Ultima femeie care a primit, în 2004, premiul Nobel pentru pace a fost ecologista kenyană Wangari Maathai, care a murit pe 25 septembrie, scrie Mediafax.
Directorul Institutului de cercetări pentru pace din Oslo, Kristian Berg Harpviken, o propune pe egipteanca Israa Abdel Fatta, fondatoarea Mişcării din 6 aprilie, care "a jucat un rol cheie în menţinerea direcţiei şi a nonviolenţei în timpul revoltelor din Egipt".
Pe lista posibililor câştigători ai premiului Nobel pentru pace mai sunt Wael Ghonim (un cyber-militant egiptean care a petrecut 12 zile în închisoare pentru că i-a inspirat pe manifestanţii din piaţa Tahrir din Cairo). Totodată, mai sunt menţionate numele militantei afgane pentru Drepturile Omului Sima Samar, cel