Business Insider a alcătuit o listă a celor mai periculoase nouă oraşe europene, ţinând cont de mai mulţi factori: războaie, terorism, tensiuni etnice, dezordine socială, dar şi calitatea scăzută a vieţii.
SOFIA, BULGARIA. O treime dintre locuitori spun că nu se simt în siguranţă în Sofia. Deşi infracţiunile au scăzut în 2010, furturile încă rămân frecvente. Totuşi, cel mai îngrijorător aspect îl reprezintă crima organizată. În 2010, prezentatorul unei emisiuni radio a fost asasinat în plină stradă. Făptaşul, un gangster bulgar cunoscut, a fost eliberat fiindcă nimeni nu a vrut să depună mărturie împotriva sa. În plus, în ultima vreme, bulgarii protestează violent împotriva etniei rome.
MITROVICA, KOSOVO. Oraş împărţit între sârbi şi albanezi, Mitrovica este mereu scena tensiunilor dintre cele două populaţii. Trupele NATO încă mai defilează în număr mare pe străzile din oraş. Violenţele au început în 2008, când Kosovo şi-a declarat independenţa şi Sebia a refuzat să o recunoască. Chiar în această săptămână, mai mulţi albanezi au fost atacaţi de câţiva sârbi mascaţi, în centrul oraşului.
GLASGOW, SCOŢIA. Era numită la un moment dat "capitala crimelor din Vestul Europei". În 2005, aici se comiteau la fel de multe infracţiuni ca în Rio de Janeiro (Brazilia). În 2008, numărul violenţelor din Glasgow l-a întrecut pe cel din New York. Business Insider scrie că locuitorii din Glasgow îşi întâmpină, uneori, vizitatorii cu o tradiţie numită "Glasgow kiss", care reprezintă un cap în gură. Totuşi, o iniţiativă recentă a conducerii oraşului a reuşit să scadă cu 50% violenţele celor care au luat parte la ea.
MARSEILLE, FRANŢA. Apariţia acestui oraş pe "lista ruşinii" poate părea bizară, scrie Business Insider. Totuşi, al doilea cel mai mare oraş francez este afectat de crima organizată, droguri şi mafie. Încă din anii '70 au loc co