Trecut. Mircea Lucescu a evoluat în 251 de meciuri pentru Dinamo şi a marcat 57 de goluri, fiind un om de bază al "câinilor" alături de Dinu Să prindă un transfer în străinătate. Acesta era visul oricărui fotbalist român înainte de Revoluţie. A fost imposibil pentru Nicolae Dobrin, Ilie Balaci sau alţi mari artişti ai balonului din acele vremuri. Totuşi, în funcţie de toanele lui Ceauşescu şi de contextul politic, unii au fost mai norocoşi. Emeric Ienei şi Gheorghe Constantin au ajuns la Kayserispor, Ilie Datcu la Fenerbahce, Constantin Frăţilă şi Mihai Mocanu la Omonia Nicosia, Nicolae Lupescu la Admira Wacker şi Ion Ionescu la Alemania Aachen. Aceştia au fost câţiva dintre norocoşii regimului.
Transfer la nivel înalt la Olympique Nimes
După 1965, relaţiile diplomatice dintre România şi Franţa au fost din ce în ce mai strânse. Drept dovadă, trei ani mai târziu, preşedintele celei de-a V-a Republici Franceze, Charles de Gaulles, a efectuat o importantă vizită în România. Nicolae Ceauşescu a fost decorat cu Legiunea de Onoare de înaltul oficial francez. În 1969, Georges Pompidou a devenit al 19-lea preşedinte al Franţei. Relaţiile între cele două ţări au rămas la fel de strânse. În perioada 15-19 iunie 1970, Ceauşescu a fost la rândul său într-o vizită diplomatică în Franţa, la Nimes. Primarul oraşului a avut o rugăminte specială pentru oficialul român. Olympique Nimes era într-o situaţie delicată, iar acesta îşi dorea câţiva fotbalişti buni din est. Secretarul general al PCR nu l-a putut refuza. Primarul a fost prezent la un derby Steaua - Dinamo, iar la final a ales câte un jucător de la fiecare echipă: Florea Voinea şi Ion Pârcălab.
Apreciat. Mircea Lucescu a reuşit să transforme Şahtior Doneţk într-o adevărată forţă în Europa. A câştigat Cupa UEFA şi a mers în sferturile Ligii CampionilorCum i-a distrus "Procurorul" visul lui "Il Luce"