Weekendul trecut, Cetatea Alba Iulia a găzduit primul Festival „Dilema veche“, care a avut ca temă „Plăcerile vieţii“.
Festivalul şi-a propus să le ofere oamenilor un prilej de bucurie, de întâlnire şi evenimente culturale. „Vreau ca această bucurie să se repete în fiecare an", a spus Mircea Hava - primarul oraşului Alba Iulia -, vineri, 30 septembrie, la deschiderea primei ediţii a Festivalului „Dilema veche". Deschiderea oficială a festivalului cu tema „Plăcerile vieţii" a început cu ceremonialul de schimbare a gărzii cetăţii, câteva cuvinte de bun venit din partea gazdelor, urmate de o discuţie a redacţiei „Dilema veche" cu cei prezenţi, moderată de Mircea Vasilescu, redactorul-şef al revistei.
Cultură şi gastronomie
Festivalul odată pornit, nu mai rămânea decât ca oamenii să se adune şi să aleagă din nenumăratele „plăceri" oferite de-a lungul celor trei zile - de la concerte, proiecţii de film şi spectacole de dans contemporan, la conferinţe, un atelier de gătit „altfel", ţinut de Mircea Dinescu, sau o expoziţie inedită a lui Ion Barbu. Caricaturile acestuia şi-au găsit locul pe zidurile cetăţii, fapt ce l-a făcut să declare, în stilul caracteristic: „Fericită cetatea care pune pe zidurile ei caricaturi şi nu afişe electorale!".
Oamenii au început ziua de sâmbătă venind în număr mare la atelierul de gătit al lui Mircea Dinescu. Strânşi în jurul său, ei au putut vedea, mirosi şi gusta din stufatul pregătit de acesta. Dinescu le pregătise însă mai mult decât un simplu exerciţiu gastronomic. În timp ce mâncarea era pe foc, poetul şi-a delectat publicul cântând şi recitând poezii din cartea „Femeile din secolul trecut". La sfârşit, au urmat bisurile, precum şi degustatul stufatului, dar şi „cititul" vinului (pe etichetele sticlelor de „Vinul lui Dinescu" sunt scrise versuri de dragoste).
"Vreau ca această bucurie să se repe