Strategia Nationala Anticoruptie 2011-2014 (SNA 2011-2014) este in prezent in dezbatere publica, dupa ce Strategia anticoruptie 2008-2010 a Ministerul Justitiei (MJ) a facut obiectul unei analize independente dispuse de Comisia Europeana. Concluzia acesteia este ca Strategia 2005-2007 a fost mai buna si completa si trebuie urmata. O gasiti aici.
Documentul supus acum dezbaterii publice a fost refacut de MJ. Luni, 3 octombrie, are loc la Bucuresti, o dezbatere organizata de SAR si MJ pe noul proiect de strategie anticoruptie.
Am o propunere concreta ca sa eliminam generalitatile si sa construim real si credibil. Obiectivul 4 din proiectul actual al SNA 2011-2014 al MJ este ”Consolidarea integrităţii în rândul membrilor Parlamentului” si propune ca prima masura “Susţinerea în Parlament a adoptării unor norme procedurale clare privind deciziile Parlamentului de ridicare a imunităţii membrilor săi, pe baza celor mai bune practici din alte state membre ale UE (Recomandare MCV)”.
Propun inlocuirea acestei formulari generale cu o una concreta – Modificarea Regulamentelor Camerei Deputatilor si Senatului astfel incat procedura de ridicare a imunitatii sa fie urmatoarea:
(1) decizia sa se ia de plenul camerei in maximum 48 ore de la primirea cererii de ridicare a imunitatii;
(2) votul sa fie obligatoriu la vedere, pentru ca electoratul sa vada cum voteaza alesii si pentru a evita ascunderea raspunderii in spatele votului secret, asa cum este acum;
(3) decizia sa se ia fara analiza probelor din dosar, caci Parlamentul nu judeca, deci nu trebuie sa cintareasca probele asa cum a facut pina acum.
Potrivit practicilor altor state UE, Parlamentul trebuie doar sa se asigure ca cererea de ridicare a imunitatii nu este determinata de declaratii sau actiuni politice ale parlamentarului, adica invinuirea penala nu este una inventata, ci se bazea