Circa 2.000 de persoane s-au strâns în faţa sediului poliţiei din Manhattan, New York, în cadrul celui mai mare val de protest organizat până acum sub sigla Occupy Wall Street (Ocupaţi Wall Street-ul), o mişcare pornită la jumătatea lunii septembrie împotriva lăcomiei corporatiste şi a inegalităţii, relatează BBC.
Numărul mare al protestatarilor s-a datorat şi zvonului care a circulat pe reţelele de socializare potrivit căruia trupa Radiohead ar urma să cânte la faţa locului. Formaţia a fost nevoită să dea dezminţiri . "Le dorim toate cele bune protestatarilor de acolo, dar, în ciuda zvonurilor, noi nu ne vom face apariţia astăzi", a precizat trupa britanică pe contul de Twitter.
Protestatarii au mărşăluit prin faţa sediului poliţiei locale, nemulţumiţi de arestările şi comportamentul forţelor de ordine faţă de sutele de persoane care au campat încă de pe 17 septembrie într-un parc din apropierea Wall Street-ului.
În jur de 80 de persoane au fost arestate pe 25 septembrie, în timpul unei manifestaţii din cadrul mişcării. Cele mai multe dintre ele au fost sancţionate pentru comportament turbulent şi blocarea traficului, o persoană fiind reţinută pentru atacarea unui poliţist. Poliţia locală a fost criticată pentru modul în care a încercat să ţină în frâu protestatarii, folosind sprayuri lacrimogene. "NYPD îi protejează pe miliardari şi pe cei de pe Wall Street", se putea citi pe o pancartă, potrivit jurnaliştilor străini.
Susţinătării mişcării spun că apără interesele a 99% dintre cetăţenii americani în faţa procentului de 1% al celor bogaţi.
Primarul oraşului, Michael Bloomberg a criticat la rândul său mişcarea Occupy Wall Street, fiind de părere că înverşunarea cetăţenilor nu este canalizată către cei vinovaţi. "Protestează împotriva unor oameni care câştigă 40.000-50.000 de dolari pe an", a declarat el în cadrul unei emisiuni radio. "A