Memorialistul Argetoianu este binecunoscut lectorilor din România, şi nu numai, iar anul de foc 1942 grăieşte de la sine. Transcrierea textelor în revistă se face după manuscrisul olograf, aflat în posesia noastră. Scriitorul politic Constantin Argetoianu s-a născut la 3 martie 1871, în Craiova, şi a încetat din viaţă la 6 februarie 1955, în gulagul comunist din Sighetul Marmaţiei.
1942
Garoflid ne-a spus ieri că a obţinut unele degrevări pentru agricultori. Instrucţiuni s-ar fi dat, ca evaluările la agricol să nu treacă de triplul impunerii vechi (primele instrucţiuni fixau la 5 ori impunerea); la supracota agricolului se va face o scădere de 20% la veniturile până la 200.000 lei, de 40% de la 200.000 până la 1 milion — de 30%, pentru veniturile mai mari. Se va reduce de asemenea de la 4 la 2% taxa asupra veniturilor mobile... Să vedem făgăduielile realizate în faptă! ŞI la urma urmelor, să ne ia şi pielea de pe noi, numai să ieşim cu faţa curată din război. Deşi ştirile sunt liniştitoare, şi mai mult bune de câtva timp, nu îmi dau seama de ce, dar sunt cuprins de ieri de un adânc pesimism... Intuiţie?
Vineri, 3 aprilie.
Suedia a devenit pe neaşteptate punctul central al discuţiilor cercurilor politice din Berlin. Atenţia acestor cercuri s-a oprit asupra veştilor de înarmare grabnică venite de la Stockholm şi asupra faptului că mai multe vase norvegiene în serviciul Angliei au fost lăsate să iasă din porturile suedeze. La Berlin, nu se ridică nici o obiecţie în ce priveşte întărirea puterii armate suedeze, fiecare ţară având dreptul să-şi sporească mijloacele de apărare — dar se protestează cu energie împotriva slăbiciunii manifestate faţă de vasele engleze, pe care o Putere neutră era obligată să le dezarmeze. Presa germană se întreabă dacă nu cumva i s-a urât Suediei cu binele, şi dacă nu cumva Anglia proiecte