Difuzarea de stiri, dezbateri, anchete sau de reportaje scrise ori audiovizuale privind viata intima, personala sau de familie, fara acordul persoanei in cauza, tinerea vietii private sub observatie sau interceptarea fara drept a unei convorbiri private, devin fapte sanctionate de legislatie, odata cu intrarea in vigoare, de la 1 octombrie, a noului Cod Civil.
De asemenea, mai sunt interzise difuzarea de imagini care prezinta interioare ale unui spatiu privat fara acordul celui care il ocupa in mod legal, difuzarea sau utilizarea corespondentei, manuscriselor ori altor documente personale, fara acordul persoanei careia acestea ii apartin sau care, dupa caz, are dreptul de a dispune de ele.
In aceeasi categorie intra si captarea sau utilizarea imaginii sau a vocii unei persoane intr-un spatiu privat, fara acordul acesteia.
Toate acestea sunt incluse intr-o serie de prevederi ale noului Cod, care reglementeaza, in premiera, "Respectul datorat fiintei umane si drepturilor ei", respectiv drepturile fundamentale ale omului, a caror aplicare in viata cotidiana genereaza implicatii pentru domeniul mass-media.
”Astfel, dreptul la libera exprimare, dreptul la viata privata, dreptul la demnitate, dreptul la propria imagine, recunoscute deja prin tratate si conventii internationale, precum si de jurisprudenta instantelor europene primesc o consacrare legislativa expresa”, a explicat Cosmina Simion, coordonatorul practicii de proprietate intelectuala, media si tehnologie din cadrul companiei de avocatura DLA Piper Romania.
Articole sterse si sanctiuni pecuniare
Cosmina Simion a declarat pentru DailyBusiness.ro ca incalcarea legii atrage dupa sine raspundere civila delictuala, iar daca fapta a fost savarsita in conditiile unei infractiuni, precum fals, uz de fals sau santaj, atrage raspundere penala.