Fondatorul SC Moragroind SRL Târgu-Mureş şi preşedintele Asociaţiei Hameiculturilor din România, Mora Acaţiu, a apreciat în mod pozitiv evenimentul “Produs în Mureş”, dezvăluind că firma pe care o reprezintă a reluat după aproape trei ani colaborarea cu producătorul de bere Heineken.
Reporter: Cum este producţia de hamei din acest an?
Mora Acaţiu: Am terminat campania de recoltare a hameiului în urmă cu o săptămână, iar producţiile la anumite soiuri a fost mai bună decât cea de anul trecut. În schimb, la alte soiuri din cauza lipsei de precipitaţii greutatea a fost surprinzător de mică. Calitativ însă acizii Alfa sunt mult mai buni şi sperăm să compensăm această diminuare de producţie la anumite soiuri cu calitatea.
Rep.: Concret, care sunt cifrele?
M.A.: Producţia estimată în acest an la nivel de ţară va fi undeva pe la 220 – 230 de tone, iar în judeţul Mureş undeva pe la 170 – 180 de tone. Vom şti exact aceste cifre după ce uscăm şi cântărim fiecare recoltă de hamei.
Rep.: Ce părere aveţi despre “Produs în Mureş”?
M.A.: Dacă la capitolul producţie aceasta este diminuată, sunt în schimb bucuros pentru ceea ce se întâmplă la “Produs în Mureş”, pe care aş sintetiza-o în sloganul “Din nou împreună” sau mai exact “Heineken din nou împreună de noi.”
Rep.: Detaliaţi, vă rog…
M.A.: Tradiţional, Bere Mureş s-a dezvoltat pe baza hameiului nostru, berea Neumarkt a fost creată din hamei românesc şi din păcate a fost o pauză de aproape trei ani datorită vânzării fabricii. În cele din urmă Heineken a înţeles să revină la produsele Moragroind şi deja din jumătatea acestui an a început să producă cu hameiul nostru.
Rep.: Ce înseamnă pentru dumneavoastră colaborarea cu Heineken?
M.A.: Satisfacţia este că produsul se vinde bine şi sperăm ca după auditul pe care îl pregăteşte Heineken în luna noiembrie să avem un contract pe