Peste nici 10 luni, în Londra va începe cea de-a treizecea ediţie a Jocurilor Olimpice de vară. BBC publică o galerie foto a arenelor unde se vor desfăşura JO.
Înainte să se acorde medalii în velodromul olimpic, clădirea însăşi ar putea primi distincţii: arena este una dintre favoritele la câştigarea Premiului Stirling pentru arhitectură, care se va decerna sâmbătă seară.
CICLISM. "Clădirea velodromului reflectă exact sportul care se va desfăşura înauntru, e foarte potrivită pentru scopul cu care a fost construită", crede Hugh Pearman, critic de arhitectură la revista Sunday Times.
"Bicicleta este cel mai bun exemplu de eficienţă, am vrut să construim şi velodromul la fel", a explicat Mike Taylor, designerul clădirii. "Jocurile Olimpice sunt un eveniment cu o durată foarte redusă, ar fi fost o nebunie să facem o clădire doar pentru câteva zile. Aşa că JO vor fi doar petrecerea de casă nouă, iar velodromul va putea fi folosit ulterior", a precizat Taylor.
El a explicat şi motivul pentru care velodromul este aproape să câştige Premiul Stirling. "Pista propriu-zisă este un element cu o geometrie foarte complicată, aşa că a fost greu să aşezăm scaunele. Am pus 3.000 lângă pistă şi încă 3.000 deasupra, practic agăţate de tavan. Între ele, am pus o pasarelă, de jur împrejurul clădirii, cu vedere către parcul olimpic", spune designerul.
Jerome Frost, de la Autoritatea olimpică, însărcinată cu dezvoltarea infrastructurii în vederea JO, laudă şi el velodromul. "Este o clădire foarte uşoară, acoperişul este incredibil de uşor, susţinut doar de nişte cabluri şi de o structură de oţel, asemănătoare racordajului unei rachete de tenis. Velodromul din Londra reprezintă simplitatea şi perfecţiunea arhitecturii şi ingineriei", crede Frost.
BASCHET. "Arena de baschet este una dintre cele mai îndrăzneţe clădiri cons