Informatia inseamna un lucru pe jumatate bine facut. Toata lumea bea ceai, de placere sau la nevoie, in caz de boala, dar putini oameni stiu cum sa-l prepare, pentru a fi cat mai eficient. Iata, mai jos, cele mai cunoscute forme de pregatire a preparatelor din plante medicinale.
Infuzia, adica ceaiul de baut, se face din plante proaspete sau uscate. Se toarna o cana de apa clocotita peste o lingurita de planta, se acopera vasul si se lasa la infuzat, zece minute dupa care se strecoara si se bea in timp, pe parcursul a 10, 15 minute. Planta nu se fierbe niciodata. In caz de durere in gat, nu se bea ceaiul fierbinte deoarece irita gatul si mai tare si intarzie vindecarea. Infuzia pentru cataplasme, inhalatii si spalaturi se face la fel, doar ca se dubleaza cantitatea de planta.
Decoctul pentru spalaturi, bai si cataplasme se obtine din plante verzi si uscate. Peste o lingura de planta se toarna o cana de apa clocotita si amestecul se mai fierbe cinci, zece minute, apoi vasul se acopera si se lasa la infuzat zece minute. Se strecoara si se foloseste.
Maceratul se obtine din plante proaspete si uscate. O cana de apa la temperatura camerei se toarna peste o lingura de planta si se lasa 10, 12 ore, dupa care se strecoara si se foloseste, dupa recomandari, intern sau extern.
Pulberea se obtine din planta bine uscata si maruntita, macinata in rasnita electrica de cafea. Pulberea se pastreaza, de regula, la rece, in borcane de sticla, bine infiletate. Se macina doar atat cat se foloseste in 14 zile, deoarece dupa aceasta perioada planta isi pierde din calitati.
Tinctura se prepara din plante proaspete sau uscate ori pulbere de plante. La preparare se foloseste numai alcool alimentar, tuica facuta in casa sau vodca. Amestecul de planta si alcool se tine 14 zile la macerat, timp in care vasul de sticla se agita in fiec