Inspectoratul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă „Porolissum” al judeţului Sălaj reaminteşte cetăţenilor că nerespectrea regulilor privind lucrările de igenizare prin ardere în spaţiile deschise poate duce la sancţiuni drastice. Amenda este cuprinsă între 1.000 şi 2.500 de lei.
Avertizarea vine ca urmare a numărului mare de intervenţii în acest an, pentru stingerea incendiilor la vegetaţia uscată- 119, cauzate de lucrările care implică igenizarea şi curăţarea terenurilor prin aprindere. După cum a precizat, Lucian Jacodi, purtător de cuvânt al ISU Sălaj, în scopul preîntâmpinării apariţiei şi extinderii unor incendii, care scăpate de sub control pot provoca pagube materiale importante dar şi pierderi de vieţi omeneşti, cetăţenii trebuie să respecte anumite reguli. În caz contrar riscă amenzi usturătoare de la 1.000 la 2.500 de lei.
Cetăţenii care vor să ardă resturile vegetale, gunoaiele, deşeurile sau alte materiale trebuie să facă acest lucru numai în locuri special amenajate cu luarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi. Cei în cauză, sunt obligaţi să nu lase nesupravegheate focurile deschise, pentru distrugerea resturilor menajere sau a vegetaţiei uscate din gospădării sau curţi şi trebuie să renunţe la această operaţiune atunci când condiţiile meteo sunt nefavorabile.
ISU Sălaj precizează că, este obligatorie respectarea distanţelor minime de siguranţă la care se poate face focul, după cum urmează: la 50 de m faţă de materialele combustibile sau clădiri, 100 de m faţă de depozitele de furaje, şi 200 de m faţă de liziera pădurii. La apropierea nopţii, sau la terminarea arderii este obligatorie stingerea totală a focarului. Conform reprezentanţilor ISU, sălăjenii care doresc să-şi igenizeze gospodăriile prin aprinderea resturilor vegetale sau menajare sunt obligaţi să respecte horărârea administraţiei