Tinerii care suferă de acnee au tentative de suicid de două ori mai frecvent decât cei care nu se confruntă cu această problemă, arată un studiu publicat în „Journal of Investigative Dermatology”. Sursa: NorthFoto
În cadrul unui studiu publicat anul trecut în una dintre cele mai prestigioase reviste de dermatologie din lume (Journal of Investigative Dermatology), au fost monitorizați 3.775 de tineri, dintre care 14% cu acnee severă.
S-a demonstrat că fetele cu acnee severă au avut idei de suicid de două ori mai frecvent decât cele fără acnee severă, iar în cazul băieţilor, tentativele de a-şi pune capăt vieţii au fost chiar de trei ori mai frecvente.
Acneea afectează într-un mod dramatic relaţiile sociale ale tinerilor, mai ales în perioada adolescenţei când validarea din partea prietenilor este extrem de importantă.
Suferința provocată de acnee, comparabilă cu cea provocată de cancer
Un alt studiu publicat în „Dermatology Online Journal”, realizat de cercetători de la „Wake Forest University School of Medicine”, pe un eşantion de 1.500 de adolescenţi, a arătat că 50% din tineri se simt afectatţi de acnee zi cu zi. Mai mult, sentimentele provocate de apariţia acneei sunt comparabile cu acelea ale pacienţilor cu afecţiuni mult mai grave precum diabet, cancer, epilepsie sau tulburări psihiatrice.
„Acneea este o boală care nu lasă doar urme fizice, ci şi psihice prin scăderea încrederii în sine a adolescenţilor, mergând până la traume de lungă durată. Tinerii trebuie să ştie, însă, că tratamentul este simplu şi că informarea corectă împreună cu consultarea unui medic specialist pot vindeca acneea eficient. Scopul campaniei este să încurajeze tinerii să se informeze şi să ştie că vizita la medicul dermatolog este cea mai eficientă soluţie pentru acnee” afirmă dr. Mihaela Leventer, Președinte Societății Române de Medicină Estetică.
Derma