Monezi antice, aparate foto vechi de un secol, argintării - sunt doar o parte din bogăţiile colecţionarilor. Cei mai mulţi dintre aceşti păstrători ai istoriei preferă să rămână anonimi. E lesne de înţeles de ce. În urmă cu câţiva ani, unul dintre ei a fost prădat: 800 de monezi rare au fost furate şi vândute pe piaţa neagră.
Cazul lui Horia Sămărghiţan, colecţionarul jefuit, este cât se poate de relevant. Misterul care pluteşte în jurul colecţionarilor a ţesut legende, dar multe au un sâmbure de adevăr.
Afară de Ion Ivan, cel care deţine cea mai scumpă marcă poştală din lume, în Brăila mai sunt câteva zeci de pasionaţi colecţionari. Unii, şi-au rupt de la gură ca să pună mâna pe o carte de colecţie, o vedere sau o monedă rară. Alţii, s-au dedicat trup şi suflet colecţiilor.
Are toate monezile de argint ale României
Pasionat de colecţii de la vârsta de 7 ani, Teodor Potecă, proprietarul ancticariatului din Bariera Călăraşilor, vrea să înfiinţeze un muzeu al artei fotografice.
A înfiinţat Asociaţia „Gloria Mundi", ca să-i ajute pe tineri şi deţine 300 de aparate foto vechi. Ar putea umple cu uşurinţă sălile unui muzeu, cu toate obiectele pe care le colecţionează.
Deţine, printre altele, monezile de argint emise în România, de la 1867 încoace.
„Nu ştiu exact câte monezi, bancnote, vederi, cărţi, discuri sau afişe vechi am colecţionat de-a lungul anilor. Sute, poate mii. Deţin aproape 300 de aparate foto, cele mai vechi fiind din preajma Primului Război Mondial. Valoarea de piaţă a unor astfel de piese este de sute de euro", ne-a spus Teodor Potecă.
Potecă este pasionat de aparatele foto de la vârsta de 7 ani. Atunci a demontat, bucată cu bucată, aparatul de fotografiat al tatălui şi a primit o corecţie pe care nu va uita-o niciodată.
Cel mai vechi aparat deţinut de către pasionatul colecţionar este un „Agfa"