Creşterea eficienţei terapeutice vine din asocierea a trei medicamente, comparativ cu vechea schemă, formată din numai două medicamente, prin care se trata până în prezent hepatita virală cronică.
„Alături de substanţele interferon şi ribavirină, care se folosesc în prezent pentru tratarea hepatitei cronice virale C, se vor introduce şi inhibitori de polimerază sau de protează care pot tripla răspunsul pacienţilor la tratament", a precizat profesorul dr. Mihai Voiculescu, în cadrul Congresului Naţional de Hepatologie organizat la Bucureşti de Asociaţia Română pentru Studiul Ficatului.
Studiile realizate de Centrul de Medicină Internă al Institutului Clinic Fundeni arată că infecţia cu virusul hepatitic C afectează 6% din români.
Până acum, succes în 50% din cazuri
Dintre bolnavi, doar 50% pot fi vindecaţi cu tratamentul format din două medicamente. „Nu vorbim de o boală cronică, ci de o boală care poate fi vindecată, deoarece medicamentele pot elimina definitiv virusul din organism", a precizat prof. dr. Carol Stanciu de la Facultatea de Medicină din Iaşi.
Potrivit specialistului, tratamentul cu triplă terapie vindecă 80% din bolnavii cu hepatită cronică virală şi are drept indicaţie cazurile de recidivă a bolii, în care a apărut rezistenţa la tratament. Pentru început, vor beneficia de terapie gratuită 140 de bolnavi.