Grecia va rata ţinta de deficit care fusese stabilită cu doar câteva luni în urmă ca parte a pachetului de salvare de la faliment, conform datelor cuprinse în proiectul privind bugetul pentru anul viitor, ce au fost făcute publice de către guvernul elen. Acest lucru arată că măsurile drastice care au fost luate până acum pentru a evita intrarea în faliment a statului elen ar putea să nu fie de ajuns, informează Reuters.
Inspectorii Fondului Monetar Internaţional (FMI), cei ai Uniunii Europene (UE) şi cei ai Băncii Centrale Europene (BCE) au vizitat Atena pentru a decide dacă vor aproba sau nu următoare tranşă a împrumutului destinat salvării de la faliment a Greciei. Fără această tranşă, Grecia ar rămâne fără fonduri în această lună.
Proiectul privind bugetul alocat în 2012, aprobat duminică de către guvernul elen, estimează un deficit de 8,5% din produsul intern brut (PIB) pentru 2011, peste ţinta convenită iniţial de 7,6% din PIB.
În 2012 deficitul bugetar va atinge ţinta de 14,6 miliarde de euro, deci 6,8% din PIB, depăşind valoarea de 6,5% prevăzută iniţial, având în vedere faptul că economia statului elen va scădea şi mai mult pe viitor.
"Mai rămân trei luni critice până la finalul anului 2011, şi estimarea finală de 8,5% din PIB poate fi obţinută dacă mecanismul de stat şi cetăţenii vor răspunde corespunzător", a declarat Evangelos Venizelos, ministrul de Finanţe grec.
Oficialii europeni încearcă să evite falimentul statului grec care să afecteze dur băncile europene, să pună în pericol viitorul monedei unice şi să afunde întreaga lume într-o nouă criză financiară globală.
Conform documentelor prezentate duminică, PIB-ul Greciei va scădea cu 5,5% anul acesta. Membrii guvernului susţin că iniţial se estima că acesta va scădea cu o valoare cuprinsă între 2% şi 2,5% anul viitor.
Aceste rezultate sunt asemănătoare celor la ca