Un imensa gaura de aproximativ doua milioane de kilometri patrati a aparut in stratul de ozon, deasupra Arcticii, au anuntat duminica oamenii de stiinta, citati de AFP.
Provocata de frigul exceptional de la Polul Nord, aceasta gaura s-a deplasat in perioada primaverii, timp de 15 zile, deasupra Europei de Est, a Rusiei si a Mongoliei, expunand uneori populatia la nivele ridicate de radiatii ultraviolete.
Ozonul, o molecula compusa din trei atomi de oxigen, se formeaza in stratosfera si filtreaza radiatiile ultraviolete, care afecteaza vegetatia si pot provoca cancere de piele sau cataracta.
Acest scut natural este atacat frecvent la nivelul polilor iarna si primavara, partial din cauza compusilor clorati (cloro-fluoro-carbonul sau CFC) utilizati de om pentru sistemele de racire si aerosoli. Productia de CFC este in prezent aproape zero, in urma protocolului semnat in 1985 la Montreal.
Frigul intens ramane principalul factor de distrugere a ozonului. Sub efectul frigului, vaporii de apa si moleculele de aciz azotic se condenseaza si formeaza nori in paturile joase ale stratosferei. In acesti nori se formeaza clor care contribuie la distrugerea ozonului.
Gaura din stratul de ozon este de obicei mai mare in Antarctica decat in zona artica, deoarece aici este mult mai frig. Obervarile efectuate pana in prezent la Polul Nord aratau ca reducerea stratului de ozon este foarte variabila si mult mai limitata decat in emisfera sudica.
Observarile prin satelit efectuate in iarna anului 2010 si primavara lui 2011 au aratat insa ca stratul de ozon s-a deteriorat puternic la o altitudine cuprinsa intre 15 si 23 km. Pierderea cea mai importanta - peste 80% - a fost inregistrata intre 18 si 20 km altitudine.
"Pentru prima oara, reducerea a fost suficienta pentru a putea vorbi de o gaura de ozon in Arctica", potri