Din mai până în noiembrie, grădinile localnicilor din Tătărani se transformă într-o mare de culori şi miresme.
„Să nu uităm nicicând să iubim trandafirii!", ne sfătuia Florin Bogardo în frumoasa sa melodie. Însă pentru zeci de familii din comuna prahoveană Tătărani, aceste cuvinte sunt crezul după care-şi ghidează afacerile moştenite din generaţie în generaţie...cu plantaţiile de trandafiri.
Legenda spune că trandafirul trebuia sa fie cea mai frumoasă floare. Creat de zeiţa florilor, el a primit de la zeul vinului parfumul ameţitor, de la cele trei graţii veselia, strălucirea şi farmecul, iar de la zeul războiului spinii, ca să-şi apere frumuseţea. Azi, trandafirul este considerat „floarea iubirii", iar de unii chiar „floarea perfectă". Pentru zeci de familii de Tătărani, această floare are semnificaţie aparte, fiind o afacere moştenită de la părinţi sau chiar bunici.
Din mai până în octombrie, fiecare grădină a localnicilor din Tătărani se transformă într-un colţ de rai. Zeci de soiuri de roze de diferite culori se întrec în frumuseţe şi mireasmă. Însă fără muncă, migală, fără cunoştinţe despre horticultură, dar mai ales fără pasiune nimic n-ar ieşi din pământ. De acest lucru este convinsă şi Doina Popa, care de aproape 40 de ani se ocupă de plantaţiile de trandafiri. A preluat sarcina de la tatăl ei, cel care a adus în grădina lor primele tufe, iar în câţiva ani acestea aveau să se întindă pe hectare întregi. Acum mai are doar 2.000 de fire de diverse soiuri şi culori, pentru că meseria de asistent medical nu-i lasă timp mai mult pentru grădinărit. Are clienţi fideli, în general cei care locuiesc la casă şi au o mică grădină, care vin anual să cumpere zeci de tufe.
„La fir nu vindem pentru că nu rezistă. Sunt trandafiri de grădină. Tufa o vindem cu preţuri între 8-15 lei în funcţie de soi, de mărime. Cine doreşte trandafiri pentru dulceaţă tr