Pensionarul care deţine primul timbru colonial din lume, solicită, numai pe acesta, 2,5 milioane de euro. Ivan deţine, de asemenea, peste 200 de clasoare cu timbre, unele evaluate la 10.000 de euro bucata. Tot el păstrează ultima carte cu autograful lui Ceauşescu, monezi şi tablouri.
Atestată documentar încă din anul 1368, Brăila a fost, cândva, cel mai prosper port al României Mari, oraş cosmopolit, în care zece etnii au trăit „ca în sânul lui Avraam".
Oraşul abundă în clădiri vechi, iar relicvele strămoşilor ies la iveală la tot pasul, fie că este vorba de vestitele hrube, obiecte vechi sau neasemuite comori de artă.
Ion Ivan, unul dintre cei mai vechi colecţionari brăileni, a reuşit să adune, în patru decenii, milioane de timbre vechi şi noi, unele extrem de rare, evaluate la mii de euro bucata. Deţine celebrul Mauritius, primul timbru colonial din lume, imprimat în anul 1847 şi purtând chipul Reginei Victoria pe el.
„Am moştenit timbrul de la tatăl meu, Vasile Ivan, în 1977. Tata, care a trăit 109 ani, la Căldăruşa, mi-a povestit că are timbrele de pe vremea când îl însoţea pe Regele Ferdinand prin Europa. Timbrul Mauritius îl are dintr-un anticariat englezesc, cumpărat înainte de Primul Război Mondial", a spus colecţionarul brăilean.
Ivan a expus timbrul, pentru prima dată, în urmă cu cinci ani. I s-a oferit pe el cinci miliarde de lei, dar a refuzat să-l vândă. Anul acesta, şi-a creat propriul blog unde expune cele mai valoroase timbre, inclusiv celebra marcă colonială, pentru care cere 2,5 milioane de euro.
Brăileanul deţine, de asemenea, monezi rare din argint, cărţi poştale, opere de artă. Păstrează, totodată, ultima carte scrisă de Ceauşescu, „Procesul revoluţiei şi construcţiei socialiste în România", carte semnată de dictator şi care nici măcar n-a mai ajuns în librării, că a venit Revoluţia.
Citeş