Viceguvernatorul Bancii Nationale, Cristian Popa, a precizat ca o taxa pe tranzactiile financiare nu este necesara in Romania, intrucat statul nu a cheltuit niciun leu pentru salvarea bancilor, insa considera ca aceasta taxa ar putea fi inlocuita cu una pe institutiile financiare, iar veniturile sa fie stranse intr-un fond de ajutorare in cazul unor eventuale turbulente.
„Bancile din Romania si-au consolidat capitalul exclusiv prin actiunile proprietarilor privati. Statul roman nu intervenit cu niciun leu pentru salvarea sistemului bancar. Noi vrem sa fim coerenti cu legislatia europeana, desi nu vedem necesara pentru Romania o taxa pe tranzactiile financiare. Mai degraba vedem o taxa pe institutiile financiare, iar veniturile colectate sa fie depuse intr-un fond care sa serveasca in cazul in care se vor produce turbulente cu impact asupra Romaniei”, a declarat Popa.
Acesta a spus ca ar fi de dorit ca taxa pe tranzactiile financiare sa nu fie adoptata doar in Uniunii Europene, ci si la nivelul G20.
La randul sau, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a explicat ca bancile sunt suficient de inteligente ca sa evite tot felul de cerinte si taxe speciale, precum cea pe tranzactiile financiare.
„Sigur ca ne vom supune reglementarilor si hotararilor care se vor lua. Speram ca propunerea aceasta este bine elaborata, in conditiile in care nu a ajuns la noi cu toate detaliile ca sa o putem analiza”, a completat Isarescu.
Presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a anuntat ca o taxa pe tranzactiile financiare ar aduce venituri de 55 miliarde euro pe an, in conditiile in care in ultimii trei ani, statele membre au acordat ajutoare si garantii sectorului financiar de 4.600 miliarde euro.
Cresterea economica ar putea incetini
Viceguvernatorul BNR, Cristian Popa, a adaugat ca este posibil ca banca centra