Premiul Nobel pentru Medicină 2011 a revenit cercetătorilor Bruce Beutler (SUA), Jules Hoffmann (Luxemburg) și Ralph Steinman (Canada).
Beutler şi Hoffmann au fost premiați pentru descoperirile lor în privința "imunității ereditare", iar Steinman a fost premiat pentru "descoperirea celulei dendritice şi rolul său în imunitate".
"Munca lor a deschis noi perspective pentru prevenirea şi tratarea infecţiilor, cancerului si a bolilor inflamatorii", se arată într-un comunicat.
Steinman a murit înainte să afle că a fost nominalizat
Pentru cercetătorul Ralph Steinman, din Canada, vestea că va primi premiul Nobel pentru Medicină a venit prea târziu. Steinman a murit pe 30 septembrie 2011.
101 premii Nobel pentru medicină
Sezonul Premiilor Nobel a început astăzi, la Stockholm, prin anunţarea laureaţilor pentru medicină.
Începând cu anul 1901 au fost acordate 101 Premii Nobel pentru Medicină. În această perioadă, au existat nouă ani fără premiere în acest domeniu. În 1974, omul de știință american de origine română George Emil Palade, specialist în domeniul biologiei celulare, a obținut Premiul Nobel pentru Fiziologie și Medicină.
Cel mai tânăr laureat al Premiului Nobel pentru Medicină a fost Frederick G. Banting, care avea 32 de ani când a primit premiul, în 1923. Cel mai vârstnic câștigător a fost Peyton Rous, premiat la 87 de ani, în 1966.
În 1939, Gerhard Domagk a primit Nobelul pentru Medicină, pentru descoperirea Prontosilului, o sulfonamidă folosită în chimioterapia infecțiilor bacteriene. Deși Adolf Hitler împiedicase premierea lui Domagk, acesta a mulțumit pentru distincție și a fost arestat. Opt ani mai târziu, Gerhard Domagk va primi Premiul Nobel de la regele Suediei, însă fără suma de bani care se acorda.
Anul trecut, Nobelul pentru Medicină a revenit cercetătorului britanic Robert Edwards, pentru desc