Arestarea a peste 700 de persoane de pe Brooklin Bridge în weekend a alimentat furia protestatarilor care scandează împotriva reglementărilor sistemului financiar impus de Wall Street. În plus, acţiunea poliţiştilor i-a determinat şi pe alţi americani să se alăture protestului care intră în cea de-a treia săptămână.
Protestul "Ocupaţi Wall Street-ul!" a început cu doar câţiva studenţi care îşi petreceau zilele şi nopţile într-un parc din Manhattan, în semn de protest faţă de elita financiară şi de corporaţiile considerate responsabile pentru actuala criză. Dar sutele de arestări de sâmbătă nu au făcut decât să toarne gaz pe goc şi să îngroaşe rândul manifestanţilor, protestele extinzându-se în întreaga ţară, sub denumiri precum "Ocupaţi Chicago", "Ocupaţi Los Angeles" sau "Ocupaţi Boston", în funcţie de oraşul în care au loc proteste.
"Oficialii newyorkezi au crezut că vom pleca şi nu am făcut-o. Vom sta atât cât vom putea", spune Kira Moyer-Sims, studentă în vârstă de 19 ani.
Poliţia va continua să patruleze zona şi ca de obicei, dacă este o demonstraţie în limite legale, va ajuta la buna desfăşurare, iar cei care vor încălca legea, vor fi arestaţi, spune Paul Browne, purtător de cuvânt al NYPD.
Imagini de la arestările de sâmbătă. Click pentru fotogalerie
O hartă a ţării, afişată în piaţa în care au loc proteste, indică 21 de locuri în care au fost organizate proteste. Deşi numărul celor care protestează variază zilnic, circa 200 de persoane se află în permanenţă la locul protestului. Ei dorm pe saltele, mănâncă din donaţii şi se folosesc de laptopurile lor pentru a strânge mai mulţi manifestanţi. De câteva ori pe zi mărşăluiesc spre Wall Street, strigând: "Aşa arată democraţia!"
Deşi sâmbătă s-au strâns circa 3.000 de manifestanţi, confuzia este principalul cuvânt de ordine, în contextul în care lipseş