La un an de la deversarea provenită de la o fabrică de aluminiu, care a produs pagube uriaşe în Vestul Ungariei, reconstrucţia e departe de final. Deşi autorităţile maghiare au refăcut case şi au avut grijă de sinistraţi, pe străzile din Kolontar şi Devecser încă se văd urme ale deversării toxice. Echipa reporterilor de la Adevărul Timişoara s-a reîntors, după exact un an, în localităţile afectate de dezastru.
La un an după ce deversarea toxică a afectat Kolontar şi Devecser, două comune din Vestul Ungariei, autorităţile maghiare continuă efortul pentru a readuce viaţa locuitorilor la normal. În timp ce sutele de victime continuă să îi plângă pe cei zece morţi care au fost răpuşi de deversarea toxică şi alcalină, guvernul a dărâmat casele compromise de mâlul roşu, a excavat sute de hectare de teren şi a iniţiat o amplă anchetă pentru găsirea vinovaţilor.
Click pe poze pentru imagini de la faţa locului!
"Suntem obligaţi să ne întoarcem la normalitate. Ce a fost mai greu a trecut. Avem toţi un acoperiş deasupra capului, comunitatea e mai apropiată ca niciodată, iar ajutoarele continuă să vină", spune Tili Karoly, primarul din Kolontar.
30 de case din comună au fost dărămate cu totul în Kolontar, iar în locul lor a apărut un parc, care îi învită pe localnici să nu uite de cei care au murit în apocalipsa roşie de anul trecut.În acelaşi timp, statul maghiar e la un pas să preia fabrica de aluminiu care a provocat tragedia, mai ales că acest consorţiu nu are bani să plătească pentru pagube şi nici lichidităţi pentru a achita amenda de peste 400 de milioane de euro.
Citeşte mâine 'în ziarul Adevărul un reportaj emoţionant din Kolontar şi află cum s-au descurcat autorităţile maghiare cu dezastrul ecologic.