Ministrul Economiei, Ion Ariton, se află într-o vizită de trei zile la Moscova. El participă la lucrările Comisiei Interguvernamentale româno-ruse de Colaborare Economică şi Tehnico-Ştiinţifică. Miza discuţiilor: importul de gaze, dezvoltarea proiectului South Stream, renegocierea contractelor cu Gazprom - toate acestea se pot regăsi pe agenda întrevederii la nivel înalt. Discutând despre o posibilă extindere a colaborării cu Gazprom, Iulian Chifu, directorul Centrului pentru Prevenirea Conflictelor, spune la RFI că "Avem nevoie de investiţii reale, şi nu de himere".
Iulian Chifu: Am certitudinea că există o agendă extrem de clară când un ministru face o vizită în Federaţia Rusă, cu atât mai mult cu cât această Comisie se raportează în mod direct la formulele de îmbunătăţire a cooperării, fie că e vorba de limite de natură juridică, fie că e vorba de probleme de natură tehnică şi birocratică. Din acest punct de vedere, e bine că există această Comisie, că merge mai departe... De altfel, relaţiile economice şi comerciale ale celor două state funcţionează bine, comparativ cu relaţiile mai reci la nivel politic.
Există, într-adevăr, un număr de blocaje ale cooperării bilaterale, dar să spunem că marea lor majoritate provine din apartenenţa României la Uniunea Europeană, la Piaţa Comună, şi din regulile Pieţei Comune. Dar aceste blocaje sunt, în general, cele pe care Federaţia Rusă le întâlneşte pe orice piaţă a Uniunii Europene.
Rep.: Un subiect important pe agenda discuţiilor ar putea fi renegocierea Convenţiei semnate la Moscova în 1996 cu Federaţia Rusă, care face referire la cantităţile de gaze ruseşti livrate în ţara noastră, dar şi la tranzitul în ţări terţe.
Iulian Chifu: Suntem într-un moment în care toate statele lumii, din cauza unei supraproducţii de gaz sau, mai exact, a unei scăderi a cererii de gaz (datorată pe de o parte criz