Recent au fost date publicitatii rezultatele a doua investigatii privind trecutul nazist al mai multor oameni de afaceri germani, printre care se gaseste si creatorul de moda Hugo Boss. In mod paradoxal, cercetarile au fost realizate la cererea oamenilor de afaceri si nu la initiativa vreunui jurnalist de investigatie.
Compania Hugo Boss a dorit mai multa "transparenta", a declarat pentru DW purtatorul de cuvant Hjordis Kettenbach. Inca de la sfarsitul anilor '90, renumita casa de moda s-a confruntat cu acuzatii privind exploatarea fortei de munca. Sub protectia nazistilor, fondatorul firmei, Hugo Boss, s-a numarat printre cei care au profitat de pe urma regimului.
Istoricul Elisabeth Timm, insarcinat cu cercetarea acestor acuzatii, a constatat ca renumita companie a contribuit la fondul de despagubiri acordate persoanelor folosite la munca fortata pe vremea lui Hitler. Investigatiile au continuat sub conducerea istoricului Roman Kostner, specializat in economie, si au vizat perioada dintre infiintarea casei de moda (1924) si decesul fondatorului Hugo Boss.
Rezultatele anchetei demonstreaza limpede ca folosirea mainii de lucru fortate si confectionarea de uniforme militare l-au transformat pe Hugo Boss dintr-un producator marunt in proprietarul unei firme mijlocii.
Devenit membru al partidului national-socialist in 1931, Boss a fost un adept al ideologiei naziste, insa nu poate fi numit "croitorul lui Hitler". Atelierul celui ce avea sa devina ulterior unul dintre cei mai celebri creatori de moda din lume era doar unul din multimea de ateliere si fabricute care functionau si in slujba regimului.
Dupa incheierea razboiului si in deceniile ce au urmat, compania a continuat sa produca pastrand numele fondatorului Hugo Boss. "Dorinta noastra a fost sa scoatem la lumina adevarul printr-o investigatie obiectiva, sa n