La Jucu încep negocierile între conducerea companiei Nokia şi reprezentanţii celor 2200 de angajaţi ce vor rămâne fără loc de muncă începând cu luna martie. Principalul punct pe ordinea de zi îl reprezintă pachetul de plăţi compensatorii de care vor beneficia cei concediaţi. Sindicaliştii sunt optimişti: ei au primit semnale pozitive din partea conducerii companiei finlandeze, aşa cum declară la RFI Valentin Ilcas, preşedintele sindicatului Nokia Metal.
Pentru comuna clujeană Jucu, plecarea Nokia înseamnă o gaură de 25% din bugetul local şi periclitarea unor investiţii. Locuitorii speră totuşi că locul companiei finlandeze va fi luat de un alt investitor. Valentin Ilcas spune la RFI că sindicatul Nokia Metal a solicitat date despre programul de protecţie socială şi pachetul compensatoriu obţinut de muncitorii concediaţi în urmă cu trei ani de la fabrica Nokia din Bochum. "Încercăm să vedem cum putem plia programul de la Bochum pe realităţile româneşti şi vom face propriile solicitări în funcţie de informaţiile din acest program", spune sindicalistul.
Rep.: Ce se întâmplă după luna martie, ce posibilităţi au oamenii de la Jucu să îşi găsească un nou loc de muncă?
Valentin Ilcas: După martie, oamenii de la Jucu vor avea încă programul de plăţi compensatorii care le va asigura susţinerea financiară o oarecare perioadă de timp. Abia apoi vom identifica ce oportunităţi vor crea eventualii investitori care vin sau care se preconizează a veni la Jucu.
Rep.: Dacă ne întrebăm „cine vine în locul Nokia la Jucu”, joi, ministrul comunicaţiilor vorbea despre Huawei, Ericsson sau Dell, companii care ar putea cumpăra fabrica.
Valentin Ilcas: Nu s-au dat nume de companii. Se vehiculează faptul că Guvernul are discuţii cu cel puţin 21 de investitori care au intenţia să investească în România şi parte dintre ei să fie direcţionaţi spre Cluj, la Jucu