"Un scurt diagnostic al felului in care functioneaza piata electricitatii din Romania arata ca aceasta sufera in continuare deficiente profunde. Astfel, peste 75% din comertul cu electricitate are loc in afara bursei nationale specializate (OPCOM), prin intermediul asa-numitelor contracte bilaterale, negociate sau reglementate", se arata intr-un nou raport al Societatii Academice Romane (SAR). In sectorul gazelor naturale, distorsiunile din piata sunt chiar mai grave decat in sectorul energiei electrice, mai arata SAR. Analiza a fost realizata in contextul in care Comisia Europeana tocmai a lansat o noua procedura de infringement impotriva Romaniei, de data aceasta pentru necomunicarea la timp a modificarilor legislative luate pentru traspunerea celui de-al Treilea Pachet Energetic.
In domeniul energiei electrice, desi exista o piata centralizata a contractelor bilaterale, aceasta este profund neexplorata, numai 8% din comertul en-gros cu electricitate avand loc in acest cadru reglementat. In absenta transparentei in tranzactionare, parte din aceste contracte bilaterele nu respecta o logica a pietei, ci una politica, se arata in raportul SAR. Potrivit acestuia, este vorba despre deja celebrele “contracte cu baietii destepti”, in care traderi sau consumatori industriali beneficiaza de energie ieftina de la producatorii de stat.
"Chiar si asa, mutarea contractelor pe bursa nu garanteaza incetarea comportamentului pagubos al companiilor de stat. Un caz notoriu, semnalat si de Consiliul Concurentei, in raportul sau “Provocarile pietei unice si concurenta in sectoarele sensibile”, este tranzactia din decembrie 2010, incheiata pe piata bilaterale a contractelor centralizate, intre Hidroelectrica si Sidex Galati, la un pret de 138 RON/ MWh, in conditiile in care la vremea respectiva pretul pietei era de 160 RON/ MWh", precizeaza SAR.
Pe langa cont