Foto: Victor Stroe / Intact Images Băncile prezente în ţara noastră îşi taxează clienţii din România mult mai scump decât suratele lor din Occident, iar marjele lor mari de profit arată că nu se concurează îndeajuns, a declarat sâmbătă Bogdan Chiriţoiu, preşedintele Consiliului Concurenţei.
„Marjele la băncile din România sunt mari, ceea ce înseamnă că la noi concurenţa nu este mare. Comisia Europeană este îngrijorată”, a spus Chiriţoiu într-o conferinţă desfăşurată la Sinaia. Afirmaţiile sale au fost întărite şi de Eugen Chirovici, consilier în cadrul Băncii Naţionale a României (BNR). „Chiar dacă avem multe entităţi bancare în România, dacă ne uităm la cotele de piaţă, 60%-70% din total e concentrat în doar câteva bănci mari”, a spus consilierul BNR. Chirovici a spus că a fost vorba despre o lăcomie a băncilor, care „riscă să taie gâsca cu ouă de aur”, dublată de o lăcomie a consumatorilor, care au trecut de la fenomene gen Caritas la preferinţele pentru depozite cu dobânzi imense, de 30%, iar mai nou au descoperit creditele cu dobânzi mici. „Când ai 500.000 de români insolvabili, ai o problemă. Nu neapărat economică, ci una socială”, a completat Chirovici. „Într-o lume ideală, noi, cei de la Consiliul Concurenţei, am dori ca bancile să îşi ia gâtul una alteia, să facă profit cât mai mic, iar bancherii să nu-şi dea bonusuri”, a punctat Chiriţoiu.
Declaraţiile celor doi oficiali vin după ce la finele săptămânii trecute Comisia Europeană a propus o taxă pe tranzacţiile financiare realizate de bănci, asiguratori şi fondurile speculative. Jose Manuel Durao Barroso, preşedintele Comisiei Europene, a catalogat taxa drept o împărţire dreaptă a poverii crizei între bănci şi contribuabili. „În ultimii trei ani, statele membre (ale Uniunii Europene – n.r.) – ar trebui să zic contribuabilii – au ajutat şi au furnizat garanţii în valoare de 4,6