Ministerul educaţiei a împărţit în cinci categorii valorice programele oferite de universităţi: de la A- cel mai bun, la F- cel mai slab. Oradea are doar trei facultăţi de categoria A , 28 de categoria C şi 7 de categoria E, adică slabe. Vezi aici care sunt specializările la care stăm cel mai bine şi la care suntem pe ultimele locuri din ţară.
Ministerul Educației, Cercetării, Tineretului și Sportului (MECTS) a publicat ierarhizarea programelor de studii organizate de către universitățile acreditate din sistemul național de învățământ. Oradea stă foarte bine la trei specializări, şi anume la Inginerie şi Management (pe locul 4 în topul naţional, după centre universitare precum Galaţi, Bucureşti şi Timişoara), Agronomie, horticultură, silvicultură şi inginerie forestieră (pe locul 4 în topul naţional, după Cluj-Napoca, Iaşi şi Braşov) şi la teologie, unde suntem atât pe locul 4, prin Facultatea de Teologie din cadrul Universităţii Emanuel din Oradea, cât şi pe ultimul loc, prin Universitatea „Partium", care este la categoria E. Facultatea de Teologie din cadrul Universităţii din Oradea se află la categoria C.
Buni la 7 specializări
Facultăţile orădene de contabilitate, administrarea afacerilor, relaţii economice internaţionale, educaţie fizică şi sport, arte vizuale, muzică şi ştiinţe politice, au fost introduse la categoria B.
Codaşi
La polul opus, centrul universitar orădean stă foarte prost la specializările clasificate la categoria E, şi anume: economie, ştiinţele comunicării, zootehnie, ştiinţele mediului, management (Universitatea Emanuel), filologie (Universitatea Emanuel), Muzică (Universitatea Emanuel). La categoria D, Oradea figurează cu 9 specializări, printre care mecatronică şi robotică, ingineria mediului, ingineria sistemelor, calculatoarelor şi tehnologia informaţiilor, farmacie, ştiinţe administrative, arhitectură şi urba