Căminele universităţilor de stat din România pot găzdui doar 21% din numărul total de studenţi, iar unele instituţii de învăţământ superior percep ilegal taxe de rulment şi nu au cantine - acestea sunt doar trei dintre problemele reclamate de studenţi, la începutul noului an universitar, notează NewsIn.
Potrivit unui studiu realizat de Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR), numărul locurilor de cazare în cămine a crescut în ultimii patru ani cu doar 4,3 %, iar instituţiile de învăţământ superior de stat soluţionează pozitiv doar aproximativ 70% din cererile de cazare.
Acelaşi studiu arată că unele universităţi de stat nu reuşesc să acopere nici măcar 50% din numărul total de cereri depuse de studenţi. Mai mult, sunt universităţi de stat care nu deţin niciun cămin.
O altă problemă semalată de ANOSR se referă la o serie de universităţi care percep taxe de rulment în căminele studenţeşti, deşi acest lucru a fost interzis de Ministerul Educaţiei, în 2010. De pildă, Universitatea Politehnică din Timişoara ar percepe la începutul anului universitar o taxă de 50 de lei asupra destinaţiei căreia nu se ştie nimic, se arată în studiul ANOSR.
În ceea ce priveşte situaţia cantinelor, există universităţi care nu deţin o astfel de unitate. Dintre acestea fac parte Universitatea Naţională de Muzică din Bucureşti, Universitatea Naţională de Arte din Bucureşti, Universitatea Naţională de Artă Teatrală şi Cinematografică „I.L. Caragiale“ Bucureşti, Universitatea „George Bacovia“ din Bacău, Academia de Muzica „Gh. Dima“ din Cluj-Napoca, Universitatea Arte „George Enescu“ din Iaşi, Universitatea de Vest din Timişoara şi Universitatea de Medicină şi Farmacie „Victor Babeş“ din Timişoara, mai spun cei de la ANOSR.
Studiul ANOSR mai arată şi că numărul studenţilor a scăzut în ultimii patru ani cu 0,79133%, ajungând în anul uni