Taxa pe tranzacţii financiare, propusă de Comisia Europeană pentru a salva euro, este sprijinită de Germania şi de Franţa, dar contestată de Marea Britanie. Comisia Europeană (CE) a aprobat săptămâna trecută crearea unei taxe pentru tranzacţii financiare (TTF) în UE.
Se estimează că ar genera venituri anuale de 55 de miliarde de euro, sumă care va fi apoi împărţită între bugetele europene şi cele naţionale. Ratele taxei sunt „scăzute", au spus oficialii CE.
Mai exact, acestea reprezintă 0,1% pentru acţiuni şi obligaţiuni şi 0,01% pentru alte produse. Noul impozit se aplică pe tranzacţiile care au loc între instituţii financiare - echivalentul a 85% din toate tranzacţiile. Operaţiunile persoanelor fizice, cum ar fi plata cu card de credit, împrumuturi private, de economii nu ar fi, însă, afectate.
Cât de bine este primită măsura
O astfel de propunere are nevoie de acordul celor 27 de state membre pentru a putea fi implementată. Unul dintre statele UE care se opune cu vehemenţă acestei taxe este Marea Britanie, a cărei economie se bazează pe o puternică industrie bancară concentrată în centrul financiar din Londra (City).
În Marea Britanie există deja o „stamp tax", pentru acţiuni, un fel de taxă pentru tranzacţii financiare, care strânge în jur de patru miliarde de lire pe an care revin trezoreriei britanice. Franţa, Germania şi Austria au sprijinit însă introducerea acestei taxe, primele două susţinând că ar limita speculaţiile.
Va fi taxa pe tranzacţiile financiare o soluţie, sau un dezastru, pentru criza zonei euro?
Tranzacţii în singapore
Taxa UE pe tranzacţii financiare ar obliga multe afaceri şi locuri de muncă „să fugă" din Londra, consideră europarlamentarii britanici conservatori din PE.
„Experţi din industrie estimează că aproape 30% din tranzacţiile Londrei s-