Cercetătorii Bruce Beutler (SUA), Jules Hoffmann (Luxemburg) şi Ralph Steinman (Canada) au fost recompensaţi, luni, cu premiul Nobel pentru medicină pe 2011, în valoare de peste 1.110.000 de euro, echivalentul a zece milioane de coroane suedeze.
Cei trei savanţi au fost recompensaţi pentru cercetările lor din domeniul sistemului imunitar.
"Laureaţii premiilor Nobel din acest an au revoluţionat felul în care noi înţelegem funcţionarea sistemului imunitar, descoperind principiile cheie ale activării acestuia", se afirmă în comunicatul emis de comitetul Nobel.
"Bruce Beutler şi Jules Hoffman împart jumătate din premiu, pentru lucrările lor asupra sistemului imunitar înnăscut (moştenit). Ralpf Steinman a fost premiat pentru lucrările sale asupra sistemului imunitar dobândit (în timpul vieţii)", precizează acelaşi comunicat, citat de AFP..
Bruce Beutler şi Jules Hoffmann au descoperit proteinele receptoare care recunosc microorganismele pătrunse în corp şi activează sistemul imunitar înnăscut, considerat primul pas făcut de reacţia imunitară a corpului.
Ralph Steinman a descoperit celulele dendritice din sistemul imunitar şi a descris capacitatea lor unică de a activa şi regla imunitatea dobândită, considerată ultima etapă a reacţiei imunitare, în cadrul căreia microorganismele sunt înlăturate din organism, se explică în comunicatul emis de comitetul Nobel.
Bruce A. Beutler s-a născut în 1957, în oraşul american Chicago. Este absolvent al Universităţii din Chicago şi a lucrat ca cercetător la Rockefeller University din New York şi la University of Texas din Dallas, unde a descoperit receptorii lipopolizaharide (LPS). Din anul 2000, el este profesor de genetică şi imunologie la The Scripps Research Institute din La Jolla.
Jules A. Hoffmann s-a născut în oraşul Echternach din Luxemburg, în 1941. A studiat la Universitatea Strasbourg