La Paris şi la Lyon, ca în mai multe oraşe din Europa sâmbătă după-amiază a avut loc prima "Roma Pride", un marş al "demnităţii" poporului roma. Evenimentul, menit să prezinte de o manieră festivă cultura dar şi revendicările acestei minorităţi, a reunit în capitala Franţei doar câteva sute de persoane. La tribuna manifestaţiei au luat însă cuvântul o serie de personalităţi printre care şi cunoscutul regizor Tony Gatlif.
Un reportaj de Vasile Damian
Discursuri militante, multe mesaje politice - inclusiv despre situaţia romilor din România: Prima Roma Pride organizată vreodată la Paris şi în mai multe orase europene n-a avut totuşi succesul scontat de organizatori. SOS-Racisme şi UFAT - Uniunea franceză a asociaţilor ţigăneşti - coorganizatorii manifestaţiei au lansat însă de la tribuna montată chiar în faţa treptelor de la Panthéon o serie de revendicări clare, în particular la adresa autorităţilor din Franţa.
Organizatia Human Rights Watch criticase recent politica Parisului de expulzare masivă a romilor. Metode denunţate vehement de la tribună şi de regizorul Tony Gatlif pe care l-am ascultat înainte de a sta cu el de vorbă mai pe îndelete:
“Nu este posibil să acceptăm situaţii precum cele care există astăzi. Nu-i admisibil să acceptăm ca romii - adică nişte europeni - veniţi din România în Franţa ca să câştige ceva mai mulţi bani decât în ţara lor, să fie loviţi pe stradă, să fie goniţi cu dispreţ de pe terenurile virane. Îi ador pe oamenii ăştia, nu sunt o mafie, nu e deci normal cum se comportă lumea cu ei. Trebuie să fie respectaţi!
Ce e de făcut
Tony Gatlif explică: “Trebuie să ne indignăm. Sunt un discipol al lui Stéphane Hessel. Trebuie să ne ridicăm în picioare şi să spunem Nu, nu acceptăm această Franţă. Nu se poate să se vorbească rău de români, nu-i acceptabil. În plus, de fiecare dată îi corectez pe interlocuto