Mașinile cu numere de înmatriculare străine pot circula 90 de zile în România, după care trebuie să intre în legalitate. Sursa: VLAD STĂNESCU
Proiectul de lege pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice a fost supus dezbaterii publice, pe site-ul Ministerului Administrației și Internelor(MAI).
Actul prevede ca, persoanele cu domiciliul ori reşedinţa sau, după caz, rezidenţa normală în România, care conduc un vehicul înmatriculat într-un alt stat, sunt obligate ca, la cererea poliţistului, să înmâneze, pe lângă actele mașinii, un document doveditor cu care vehiculul este deţinut. „Documentul trebuie să fie însoţit de traducerea în limba română, în original, efectuată de un traducător autorizat a cărui semnătură a fost legalizată”, se specifică în prociectul de pe site-ul MAI.
Un alt articol de lege prevede acum ca autovehiculele şi remorcile înmatriculate în alte state deţinute cu orice titlu de persoane care au sediul, domiciliul, reşedinţa ori rezidenţa normală în România, să fie conduse pe doar pentru o perioadă de maximum 90 de zile de la data dobândirii titlului şi nu mai mult de 90 de zile într-un an calendaristic.
Au mai fost introduse două articole. Unul dintre ele prevede obligația agenților de circulație ca după ce au oprit astfel de mașini cu numere de înmatriculare străine, să le introducă într-o bază de date creată special. Iar al doilea, precizează excepțiile de la această regulă- „Prin excepţie, dispoziţiile alin.(4) nu se aplică autovehiculelor şi remorcilor:
a) înmatriculate pe numele persoanelor care le conduc în România;
b) cu care se efectuează, în condiţiile legii, transport rutier public de mărfuri sau persoane ori, după caz, transport în regim de închiriere sau serviciu de închiriere;
c) conduse de persoane fizice aflate în raport