În Franţa, socialistul Jean-Pierre Bel a fost ales preşedinte al Senatului francez, consecinţă a ultimelor alegeri senatoriale, în urma cărora stânga a preluat controlul acestei instituţii. Partidul Socialist Francez conferă acestei victorii o încărcătură simbolică şi strategică, în vederea câştigării preşedinţiei franceze.
Pe cât de sobră a fost prima declaraţie a lui Jean-Pierre Bel, după desemnarea sa ca preşedinte al Senatului, pe atât de febrile sunt reacţiile liderei socialiste, Martine Aubry. "Nu voi fi niciodată aici pentru a servi un clan sau o clientelă", a spus Jean-Pierre Bel. Martine Aubry, care este şi candidată la primarele socialiste în contextul prezidenţialelor de anul viitor, consideră însă că preluarea preşedinţiei Senatului de către un socialist este o mare "victorie a tuturor celor care aspiră la schimbare în Franţa".
Cu şapte luni înainte de alegerile prezidenţiale, această "victorie" a stângii ar putea fi efectiv de rău augur pentru dreapta franceză şi pentru Nicolas Sarkozy, care speră să obţină al doilea mandat în fruntea statului.
Cum Senatul nu a mai avut niciodată, din 1958 încoace, un preşedinte socialist, unii văd în persoana lui Jean-Pierre Bel mai degrabă o "victorie a democraţiei" şi a alternanţei.
Dreapta franceză încearcă să digere acum acest seism politic, mai ales că sondajele nu-i sunt favorabile lui Nicolas Sarkozy în ce priveşte şansele sale de a câştiga din nou prezidenţialele. Stânga pare atât de bine plasată pentru a obţine o victorie, încât, arată un comentator al Agenţiei France Presse, în rândurile dreptei se aud voci care se întreabă dacă Nicolas Sarkozy mai poate fi considerat candidatul său unic cel mai potrivit.
Contextul pentru şeful statului francez este cu atât mai dificil, cu cât unii dintre colaboratorii săi apropiaţi au fost implicaţi recent în tot felul de afaceri judiciare.